Få en fed oplevelse med ungerne og ravbriller


Få en fed oplevelse med ungerne og ravbriller

Børn elsker at finde ting på stranden. Sten, slebet glas, muslingeskaller. Alt.

Men det kan vi voksne nu også godt en gang imellem. Især hvis vi kan finde noget exceptionelt. Som f.eks. rav. Det er muligt at finde, men det er ikke nemt.

En hyggelig og sjov udfordring for både børn og voksne.

Det rigtige udstyr til ravjagt

Det er ret vigtigt at have det rigtige udstyr. Man forbedrer sine chancer betydeligt i hvert fald.

Det er vigtigt at have en ravlygte og ravbriller og et glas eller en metalbeholder til eventuelle fund.

En ravlygte er en lommelygte med ultraviolet lys, som får rav til at lyse op i en blå farve, når man lyser på det i mørke.

Ravbriller forstærker kontrasten og de beskytter øjnene mod det ultraviolettelys fra ravlygten.

Hvad er rav?

Rav er hærdet harpiks. Harpiks er noget træerne fremstiller og derefter sveder ud. Det har lagt i skovbunden igennem flere tusinde år for at blive hærdet til rav.

Endnu har ingen fundet rav på dets oprindelsessted. Det er blevet ført vidt omkring af vand og is, og man kan finde rav mange steder i verden. Også i Danmark heldigvis.

Hvordan finder man rav?

Der findes et kort over de bedste ravstrande i Danmark. Det er en god idé at starte med at udvælge sådan en strand. Så er der i hvert fald større chance for at få bid.

Tidspunktet på året og vejret har også stor betydning. Man finder nemmest rav om vinteren. Har der været stormvejr, kan man se en masse mennesker gå foroverbøjet ved strandene. Det er ravjægerne. Det skyldes at der er en rigtig god chance for ravfund efter en storm. Der bliver blæst så meget op på strandene efter en storm. Også rav.

Det er i tang eller andet som havet har opskyllet, at der findes rav. Rav ligger sjældent mellem sten, da rav er et lettere materiale og derfor vil blive skyllet hurtigt ud igen.

Hvordan ved man at det er rav man har fundet?

Rav er som før nævnt lettere end sten. Rav vejer faktisk kun en tredjedel af en sten i samme størrelse.

Rav er varmere end sten at røre ved og så er det blødt. Man kan ridse i rav. Det er umuligt i sten, Derudover så kan man bide i det. Man kan godt mærke om det er hård sten eller det lidt blødere rav man bider i.

Dog må du aldrig bide i rav, når du ikke bruger en ravlygte. Rav og fosfor ligner nemlig hinanden. Men fosfor er meget giftigt. Så det er vigtigt at være opmærksom på dette.

Kan man tjene penge på sine ravfund?

Ja, det kan du godt. Hvis du altså finder et specielt eller særligt flot stykke rav. Rav med insekter indeni er meget sjældne og det er store stykker rav også.

Der findes ravsamlere, der er villige til at give flere tusinde kroner for et specielt stykke rav.

Så god ravjagt.