Kør-selv-oplevelse – Sådan gør du bilen klar


Når du skal på kør-selv-ferie skal du have ordnet 3 ting:

  • Det mekaniske
  • Det praktiske
  • Bilen skal forberedes

Vi kommer ind på hvad du skal huske og hvorfor det er vigtigt at du har det på plads.

Læs med nedenfor og se hvad du skal huske i de 3 kategorier

Det mekaniske

Når bilen skal ud på en længere tur skal du sikre dig at det mekaniske er i orden på bilen. Det er særlig dæk, motor, væsker på biler, bremser og lys.

Sæt dig ind i reglerne for de lande du skal køre i, da der f.eks. kan være forskel på hvor meget dækmønster du skal have tilbage i dine dæk. Sørg for at dækkene har det rigtige tryk, for at kunne køre så langt på literen som muligt.

Motoren skal have skiftet olie inden for serviceintervallet typisk 15.000-20.000 km.

Sørg for at især motorolie, kølervæske og sprinklervæske er fyldt op, og har de nødvendige værdier i forhold til de temperaturer du skal bevæge dig i.

Bremserne skal fungere optimalt – typisk vil en rens af bremserne sikre god bremseevne og at de ikke støder på.

Sørg for at alt lys fungerer.

Skal du køre om sommeren er det en god idé at sikre dig at dit aircondition anlæg kører optimalt så du ikke ”smelter” i sommervarmen.

Det praktiske

Orienter dig om regler for vejafgifter, miljøzoner, hastighedsgrænser, krav til sikkerhedsudstyr mv. som der er fra land til land. F.eks har andre landre krav om gule veste, nødhjælpskasser mv.

Nogle lande skal du have en såkaldt vignette som beviser du har betalt vejskatter og byer som f.eks. Bruxelles og Paris kræver at du har ansøgt om miljøcertifikat. Italien kan også være strikse med zoner.

Kører du i Danmark med en f.eks Saphe skal du være opmærksom på at fartkontrol apps ikke er lovligt i alle lande.

I forhold til papirer skal du have registreringsattesten (del 1) med på bilen, og så skal i personligt selvfølgelig huske pas og de blå sygesikringskort, der sikrer jer samme dækning som indbyggerne i landet i er i – forudsat det er et EU land.

Bilen skal forberedes

Når du skal ud på en længere tur er det et godt tidspunkt at få klargjort bilen til den lange tur.

Det starter helt basalt med at få ryddet alt unødvendigt ud af bilen, og få støvsuget den.

Sørg for en rengøring af bilruderne, så du har et klart udsyn og mindre risiko for dug.

Tag også gerne bakspejl og giv ruderne en rudeforsegling udvendigt, som gør det nemt at holde dem rene på turen. Den vandafvisende forsegling kan også være en fordel at give på dine lygteklas, da du derved får mindre skidt på og pæren kan stråle igennem.